Belasting betalen over bitcoins?

Mensen die de afgelopen tijd hebben geïnvesteerd in bitcoins en andere digitale valuta hebben soms flinke winsten geboekt, natuurlijk mag je daar belasting over betalen en dat werkt als volgt.

Elk jaar moet iedereen zijn of haar vermogen opgeven, en daar horen cryptocurrencies inmiddels ook bij. Deze zaken worden gezien als  'overige bezittingen', die je moet opgeven als je in april belastingaangifte doet. De waarde van je cryptocurrencies wordt gezien als onderdeel van je totale vermogen. Zodra dit meer is dan 25.000 euro ben je belasting verschuldigd over het zogenaamde fictieve rendement in box 3.

Dit zijn de belastingpercentages:

Tot en met 75.000 euro: 0,86 procent, waarvan 25.000 belastingvrij (met een fiscaal partner is dat 50.000 euro)
Vanaf 75.001 tot en met 975.000 euro: 1,38 procent
Vanaf 975.001 euro: 1,61 procent

1 januari is peildatum, je berekent de waarde van je cryptocurrencies op basis van de koers op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. In april is dat dan 1 januari 2017. Dat kan voordelig zijn maar ook nadelig gezien het grillige verloop van de koersen van de diverse cryptovaluta.
De mensen die de afgelopen weken of maanden cryptocurrencies hebben gekocht, hoeven deze digitale munten dus nog niet op te geven bij hun inkomstenbelasting over 2017, maar pas over het jaar 2018.

De vraag is hoe de Belastingdienst controleert of je cryptocurrencies hebt, en zo ja: hoeveel? Die vraag wil een woordvoerder niet beantwoorden om 'de mensen niet wijzer te maken'. Maar je bent wel verplicht om je digitale munten bij de Belastingdienst op te geven: 'virtuele betaalmiddelen' staan sinds kort onder het kopje 'overige bezittingen'.
 

Neem contact met ons op


Archief