Uw toekomst van belang bij aanschaf van een bestelauto

Stel, u heeft plannen om een bestelauto aan te schaffen. Waarom is het dan van belang om te weten hoe lang u mogelijk nog ondernemer blijft? Wat heeft dat met elkaar te maken en hoe voorkomt u problemen met de fiscus?


Populariteit bestelauto’s stijgt

Bestelauto’s zijn steeds populairder bij ondernemers. Geen wonder, want ze kennen tal van fiscale voordelen. Zo betaalt u minder mrb, geen bpm en komen ze in aanmerking voor de investeringsaftrek voor kleinschalige investeringen (KIA). Aan deze voordelen zijn wel voorwaarden verbonden. Let op. Die betekenen dat u een risico loopt als u er niet meer aan voldoet. Daar zit de crux ...

Geen bpm. 
Alleen ondernemers hoeven geen bpm te betalen bij aanschaf van een bestelauto. Dit om misbruik van de regeling door particulieren tegen te gaan. Verder geldt als voorwaarde dat u de auto voor meer dan 10% zakelijk moet gebruiken. Dit moet u aannemelijk maken, dus keihard bewijs via een kilometeradministratie is niet vereist, maar wel slim. Let op. Bent u geen ondernemer meer, verkoopt u de bestelauto binnen vijf jaar aan een particulier of gebruikt u de bestelauto minder dan 10% zakelijk, dan moet u alsnog een deel van de bpm betalen.

Minder wegenbelasting (mrb). 
Ondernemers komen ook in aanmerking voor een lager mrb-tarief. Ook daarvoor geldt de eis dat u ondernemer moet zijn en de auto voor meer dan 10% zakelijk gebruikt. De korting is fors. Zo betaalt u bijvoorbeeld voor een bestelauto op diesel met een gewicht van 1.300 kg normaal € 277 per kwartaal aan wegenbelasting. Bent u ondernemer, dan betaalt u ‘maar’ € 82 per kwartaal.

Investeringsaftrek (KIA)
Bij aanschaf van een nieuwe of gebruikte bestelauto, heeft u als ondernemer ook recht op de KIA. Die geldt als u in een jaar niet meer investeert dan € 318.449. De KIA kan oplopen tot 28% met een maximum van € 16.051. De KIA kan in mindering worden gebracht op de jaarwinst. Voorwaarde is dat de bestelauto wordt aangemerkt als ondernemingsvermogen.

Geen ondernemer meer
Onlangs ging een collega van u de fout in toen zij rondreed in haar bestelauto, terwijl ze geen onderneming meer dreef. Toen de fiscus een boekenonderzoek bij haar wilde uitvoeren, bleek dat er op dat moment geen sprake meer was van een bedrijf. Wel waren er pogingen ondernomen, maar die waren na een jaar alweer gestrand. Daarop werden naheffingsaanslagen mrb opgelegd.

Geen activiteiten. 
Rechtbank Noord-Nederland (ECLI:NL:RBNNE:2019:880) was het met de inspecteur eens dat er geen recht meer bestond op een korting op de mrb. Nog wel in het jaar waarin pogingen werden gedaan het bedrijf op te starten, maar het jaar erna niet meer. Op dat moment werden er namelijk geen ondernemingsactiviteiten meer uitgevoerd, zo bleek. Over deze periode bleven de naheffingen dus in stand, in totaal voor € 2.380.

Trek tijdig aan de bel
Zo wordt duidelijk dat u bij het tijdelijk of definitief stopzetten van uw onderneming zelf initiatieven moet nemen inzake uw bestelauto.

Tip. 
Doe zelf binnen één maand nadat u niet meer aan de voorwaarden voldoet, aangifte bpm én mrb (mrb direct aangeven!). Voorkom zo vervelende en vooral dure naheffingen en boetes.Houd er bij de aanschaf van een bestelauto rekening mee dat u moet voldoen aan de fiscale voorwaarden om geen bpm en minder mrb te betalen. Voldoet u hier niet meer aan, geef dit dan tijdig door. Alleen dan voorkomt u naheffingen en boetes. Download bijgaande formulieren daarvoor om dat tijdig te corrigeren.


www.tipsenadvies-eenmanszaak.nl

Neem contact met ons op


Archief