Werkweek ZZP-er in bouw en installatiebranche steeds langer

Anno 2018 zijn er 63.431 zzp’ers actief in de bouwsector. Zij zijn met name actief in de renovatiemarkt, die dankzij de huidige economische meewind flink aantrekt. Dat zorgt er ook voor dat de werkweek van marktpartijen in de bouwsector steeds langer wordt. Voor alle typen zzp’ers die actief zijn in de bouw geldt dat 75% meer dan 40 werkuren per week maakt. Dit blijkt uit het nieuwe BouwKennis rapport ‘ZZP markt in beeld 2018’.

De werkweek
In het onderzoek worden zzp’ers onderverdeeld in zes typen: klusbedrijven, timmerbedrijven, stukadoors, schilderbedrijven, W-installateurs en E-installateurs. In 2016 deed BouwKennis ook al onderzoek naar het gedrag van zzp’ers. Ten opzichte van twee jaar geleden is de groep zzp’ers die tussen de 50 tot 60 uur per week werkt groter geworden, terwijl de groep die tussen de 40 en 50 uur per week werkt ongeveer gelijk is gebleven. De groep die minder dan 40 uur werkt, is afgenomen. Met andere woorden: de werkweek is gemiddeld langer geworden. Gemiddeld werken zzp’ers 48 uur per week.

Omzetontwikkeling
Voor alle marktpartijen geldt dat zij in 2018 meer omzet behaalden ten opzichte van twee jaar geleden. Vooral E-installateurs maakten een grote groei door, gemiddeld steeg hun omzet met 30%! Voor generieke klusbedrijven was het slechts een stijging van 1%.

Uurtarief
Ook hebben alle marktpartijen hun uurtarief verhoogd. Het meest gangbare tarief in 2016, tussen de € 40,- en € 45,- per uur, komt in 2018 veel minder voor. In deze tijd is een uurtarief van € 45,- of meer de norm geworden, met uitzondering van schildersbedrijven. Zij rekenen gemiddeld 35,- tot 40,- euro.


bron: zzp-nederland.nl

Neem contact met ons op


Archief